Onze visie


Al vanaf 1999 zijn we in de praktijk "Huidtherapie Haaften" bezig met het behandelen van patiënten met diverse klachten zoals huidproblemen en overbeharing. Wat wij nastreven, is optimale zorg en aandacht voor de patiŽnt en zijn/haar probleem.

Druk, druk, druk ...
In deze jachtige en drukke samenleving komt het steeds meer voor dat er voor elkaar en voor jezelf (te) weinig tijd is. Hoe vaak hoor je niet iemand in het voorbij gaan zeggen als je vraagt hoe het met die persoon gaat: "Druk, druk, druk ... !" Er is te veel te doen, er wordt steeds meer van ons verwacht, er is te weinig tijd en we lopen meer en meer aan elkaar en ons zelf voorbij.

Wachttijden in de reguliere gezondheidszorg
Dit komt ook tot uiting in de reguliere gezondheidszorg. De wachtlijst voor een consult bij een specialist is vaak maandenlang, het consult zelf is dan meestal teleurstellend kort. Het lijstje met klachten dat je wilde bespreken komt niet aan bod, je bent mogelijk nerveus over wat de specialist te zeggen heeft en hoort niet goed wat hij/zij vertelt. En er is (te) weinig tijd voor het inzichtelijk maken van het totaalbeeld bij de klacht. Vaak sta je dan binnen een paar minuten weer buiten met een recept in de hand en de mededeling: "Kom over 3 maanden maar weer terug!"

Sommige huidprobleempjes, zoals een eenvoudig klein steelwratje, zijn eenvoudig te verhelpen en vragen niet om een intensieve(re) begeleiding. Een consult hiervoor kan dan kort en krachtig zijn. Maar een kort consult is niet altijd haalbaar.

Er is vaak meer aan de hand dan alleen een afwijkende huid
Wij vinden dat het anders kan en moet!! Want een (soms simpel lijkende) klacht gaat meestal verder dan alleen het zichtbare (huid-) probleem. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van ernstigere aandoeningen, zoals een flinke overbeharing, oedeem in de arm na een borstamputatie, ontstekingen in het gelaat door acne, of wanneer iemand flinke eczeemplekken op het lichaam heeft. Onze ervaring is, dat bij dit soort complexere aandoeningen meer aan de hand is dan alleen de afwijkende huid. Staat de patiënt hiervoor open, dan willen wij samen tijdens een uitgebreid consult kijken naar de mogelijke oorzaken en behandelingsmogelijkheden.

Duidelijke uitleg
Een duidelijke uitleg over de aandoening is in onze ogen absoluut noodzakelijk voor de patiënt. Immers, wanneer je snapt wat er aan de hand is, begrijp je ook beter wat je er zelf aan kan doen en waarom je iets gaat doen of juist gaat laten.

Rol van de patiënt zelf
Wij geloven ook dat een groot deel van het succes van de behandeling ligt in de rol van de patiënt zelf. Dat kan betekenen dat iemand een dieet gaat volgen, voedingssupplementen erbij neemt, of de leefstijl aanpast door bijvoorbeeld vermindering van stress, meer beweging of specifieke bewegingsoefeningen, stoppen met roken, psychotherapie, etc.

Niet goed functionerende darm en/of lever en/of nieren
In de loop der jaren zijn wij als huidtherapeut door alle ervaringen die wij opgedaan hebben, steeds meer de mening toegedaan dat de meeste huidproblemen veroorzaakt worden door een niet goed functionerende darm en/of lever en/of nieren, al dan niet in combinatie met (emotionele en/of fysieke) stress. Voorbeelden van stress voor lichaam en geest kunnen zijn: langdurig medicatiegebruik zoals antibiotica, pijnstillers, stress in relaties of op werk, intensieve sportbeoefening, ongezonde voeding waardoor een voedingstekort ontstaat, relatieproblemen, overlijden, echtscheiding. Tijdens het eerste consult kunnen we hier aandacht aan besteden en dit met de patiënt bespreken.

Helder beeld van uw klacht(en)
Om een goed en helder beeld van de klacht(-en) te krijgen, werken we in onze praktijk met diverse anamneseformulieren. Een anamnese betekent simpelweg de voorgeschiedenis van een patiŽnt met betrekking tot de huidklacht, informatie over relevante omstandigheden van de ziekte en vragen over leefstijl, medicatiegebruik, stress en bijvoorbeeld voeding. Hoe meer informatie wij voorafgaand aan het consult ontvangen, des te beter kunnen wij tijdens het consult adviseren.

Nader onderzoek
Om een goed en helder beeld van de klacht(en) te krijgen, werken we in onze praktijk met diverse anamneseformulieren. Een anamnese betekent simpelweg de voorgeschiedenis van een patiŽnt met betrekking tot de huidklacht, informatie over relevante omstandigheden van de ziekte en vragen over leefstijl, medicatiegebruik, stress en bijvoorbeeld voeding. Hoe meer informatie wij voorafgaand aan het consult ontvangen, des te beter kunnen wij tijdens het consult adviseren.

Kwaliteit garanderen
Om kwaliteit te blijven garanderen zoeken wij steeds naar de beste behandelmogelijkheden voor alle binnen ons vakgebied voorkomende problemen. Daarvoor volgen we jaarlijks diverse studies, workshops en cursussen.

De best passende aanpak
Kortom, wij willen voor u klaar staan en samen met u zoeken naar de best passende aanpak van uw probleem. Wij zullen daar waar nodig veel tijd in steken door studie, advisering, het zoeken naar de beste apparatuur en de huidtherapeutische behandelingen. Wanneer wij zelf niet de passende oplossing kunnen bieden, zullen wij trachten u verder op weg te helpen bij het zoeken naar collega-therapeuten en/of artsen.

Marcelline Goyen, huidtherapeut, lid NVHBezoek onze praktijk voor: Huidtherapie ē Laserontharing ē Massages enz.