
​
OVERBEHARING
​
“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”
Overbeharing:
Ongewenste, storende haargroei, hinderlijke haren op de verkeerde plaats is een veel voorkomend probleem voor zowel mannen als vrouwen, jong en oud. De overbeharing heeft verschillende oorzaken, bijvoorbeeld erfelijkheid, hormonale aanleg of door bijvoorbeeld (hormonale) therapieën. Dit geeft natuurlijk ook verschillende uitingsvormen van overbeharing. Zo zijn er vrouwen met overbeharing volgens het mannelijke beharingspatroon, dit wordt hirsutisme genoemd. Overmatige haargroei op bijvoorbeeld het gezicht, met name wangen, kin en bovenlip, wordt hypertrichose genoemd.
Mannen met overmatige haargroei op de rug en de rest van het lichaam kunnen dit ook als hinderlijk ervaren. Daarnaast kunnen mannen tevens problemen hebben met ingegroeide baardharen ofwel pseudo-folliculitis barbae die voor ontstekingen kunnen zorgen.
Behandelmethoden bij overbeharing
Er zijn vele manieren om de ongewenste haargroei te laten verdwijnen. Tijdelijke methoden zijn bijvoorbeeld scheren, epileren en harsen. Methoden die definitieve verwijdering van haargroei tot gevolg hebben zijn elektrische epilatie en laserontharing.
In mijn praktijk wordt gewerkt met:
-
Harsen. Dit is een tijdelijke methode om snel ongewenste haartjes te verwijderen.
-
Elektrische epilatie. Dit wordt meestal toegepast bij lichtere haren die niet reageren op een laserbehandeling. Vaak gaat het om lichte (witte/grijze) haren in het gelaat bij vrouwen.
-
Laserontharing. Laserontharing van donkere haren gebeurt met de veilige en effectieve Lightsheer Diode Laser. Deze laser is ook geschikt voor het behandelen van donkerder huidtypen.
Het eerste consult en de behandeling
Tijdens het eerste - gratis - consult wordt na een onderzoek en anamnese besproken welke behandelmethode het best geschikt is. De keuze van de behandeling hangt vooral af van het type haar (licht of donker). Er wordt een behandelplan opgesteld aan de hand van de methode die we kunnen toepassen. Ook krijg je uitgebreide informatie op papier mee naar huis, zodat je thuis nog eens kunt nalezen hoe de gekozen behandelmethode werkt en welke 'leefregels' je dient na te leven. Wanneer het mogelijk is zal er gelijk een behandeling worden gestart. Indien de huisarts of specialist een verwijzing heeft meegegeven, zal deze terug gerapporteerd worden over het behandelplan en de behandeling.
Waar moet je rekening mee houden als de behandeling gestart wordt?
Zowel bij harsen, elektrische epilatie als ook laserontharing is het belangrijk dat het te behandelen gebied uiterlijk 3 tot 5 weken niet meer blootgesteld worden aan felle zon of zonnebank. Ook mogen de haren liever niet vooraf en tussendoor geharst of elektrisch geëpileerd worden. Tussendoor mag er wel geschoren worden tot een dag voorafgaand aan de behandeling. Een laserbehandeling vindt normaal om de 6 weken (bij het gezicht) of om de 6-12 weken (bij haren op het lichaam) plaats. De tijdsduur van een behandeling hangt af van de grootte van het te behandelen gebied.
Wanneer kan laserontharing of elektrische epilatie niet worden toegepast?
Bij de meeste patiënten kan laserontharing en elektrische epilatie probleemloos worden toegepast. Er zijn echter ook (relatieve) contra-indicaties zoals eczeem, psoriasis, vitiligo, infecties van de huid en het gebruik van sommige medicatie die lichtovergevoeligheid veroorzaken, zoals tal van antibiotica. Hierdoor kan laser niet worden toegepast. Wanneer je medicatie gebruikt, informeer vooraf bij de apotheek of bij de behandelend arts naar de bijwerkingen op het gebied van licht.Wanneer je een van bovengenoemde huidaandoeningen hebt of specifieke medicatie gebruikt, is het noodzakelijk om dit aan te geven aan de huidtherapeut. Tijdens het consult zal dan worden bekeken of en welke therapie mogelijk is. Tevens wordt aangeraden in geval van twijfel hierover voorafgaand aan de therapie ook de behandelend arts te raadplegen.
Welke gebieden kunnen met laser behandeld worden?
In principe kunnen bijna alle gebieden op het lichaam met laser behandeld worden, mits er geen huidaandoeningen actief zijn (zie hierboven). Verder mag er geen sprake zijn van zon-allergie of andere contra-indicaties en kan behandeling alleen plaatsvinden als er geen gebruik is van medicatie die lichtovergevoeligheid veroorzaakt. Het gebied rondom het oog en in het oor is niet toegestaan i.v.m. het risico op beschadiging van inwendig weefsel (oog, gehoorgang). De meest voorkomende gebieden voor ontharen zijn bij vrouwen: gelaat en hals, bikinilijn, oksels, benen, buik; en bij mannen: nek, schouders, rug en borst/buik.
Wanneer wordt laserontharing of elektrische epilatie vergoed?
Indien de overbeharing bij vrouwen in het gelaat voorkomt, vergoeden veel zorgverzekeraars (een deel van) de kosten. Ook transseksuelen komen in aanmerking voor vergoeding. Uw huidtherapeut kan hierover meer vertellen. In de meeste situaties is dan een verwijzing van de huisarts of specialist vereist. Bij een aantal zorgverzekeraars is het zelfs verplicht voorafgaand aan de behandeling een aanvraag in te dienen. In onze praktijk kan de huidtherapeut u hierbij helpen of zelfs de aanvraag voor u indienen.Zie ook vergoeding van laserontharen:
​
​
​
Vragen?
Heb je naar aanleiding van deze informatie nog vragen over de behandeling en/of over de tarieven, neem gerust contact op.
​
Tot ziens?
​
Marcelline Goyen
Erkend huidtherapeut, lid NVH & darmtherapeut
​
​
​
​
​
HUIDPROBLEMEN DIE GOED MET LASER TE BEHANDELEN ZIJN:
​